Intresset för hälsa och hälsosam mat är större än någonsin. Att det finns ett samband mellan hur vi mår och det vi stoppar i oss vet de flesta idag och fler och fler väljer att medvetet äta mat som ger positiva hälsoeffekter. Nutrition handlar om hur näringsämnen påverkar vår kropp. Det är protein, fett, kolhydrater, mineraler och vitaminer som ger oss näring. När maten är balanserad och ger oss lagom med energi tillsammans med alla näringsämnen som behövs fungerar kroppen på rätt sätt.

De flesta sorters mat kan i mindre eller större mängder rymmas i en hälsosam kosthållning, men nästan inget enskilt livsmedel ger alla näringsämnen som kroppen behöver. Därför är det bra att äta varierat och balanserat, och att ha kunskap om vad maten innehåller. Att äta hälsosamt handlar om att utgå från ett holistiskt synsätt. Hela dagens matintag räknas! God och hälsosam mat kan dessutom skapa mycket glädje och inspiration, samtidigt som det ökar ditt välmående.

Vi på Lantmännen vill att det ska vara enkelt att välja mat som ger energi, vitaminer och mineraler, och som dessutom smakar gott! Leta efter den gröna grodden när du vill ha ansvarsfullt producerad mat som gör gott för både människa och miljö. 

Lantmännens forskning

För att kunna erbjuda hälsosam mat behöver vi ständigt följa kunskapsutvecklingen inom hälsa och nutrition. Lantmännen är ett av få livsmedelsföretag i Sverige med forskning från jord till bord. Tillsammans med ett flertal universitet forskar vi om sambandet mellan mat och hälsa. Vår strävan är att alltid ligga i framkant med nya produkter och fördjupad kunskap. Allt för att du enkelt ska kunna välja bra mat för ett hälsosamt liv.

Läs mer om Lantmännes forskning

Det här är Lovisa Martin Marais - Lantmännens nutritionschef som arbetar på Lantmännens forsknings- och utvecklingsavdelning.

Ställ gärna en fråga till Lovisa!

Vi investerar i forskning och samarbeten om hälsosamma livsmedel. Till exempel ingår vi i ett projekt i Danmark för att öka den danska befolkningens konsumtion av fullkorn. Initiativet startade redan 2008 och samlar hälsoorganisationer, industri, handel och myndigheter i ett partnerskap kring fullkorn. Läs mer på fuldkorn.dk och följ uppdateringar på Facebooksidan Fuldkorn er guldkorn.


Vår utgångspunkt

Det kommer ständigt ny forskning om sambandet mellan mat och hälsa och hur man ska äta för att må bra. För att hjälpa konsumenter finns märkningar och råd baserade på långsiktig forskning och kostrekommendationer, något som även Lantmännens forskning tar sin utgångspunkt i. Här är några exempel:

Nyckelhålsmärkta produkter innehåller mindre socker och salt, och mer fullkorn och fibrer, med fördelar för hälsan. Hos Livsmedelsverket kan du läsa mer om Nyckelhålsmärkningen.

Du kan också ta hjälp av de nordiska näringsrekommendationerna, riktlinjer för bra matvanor som rekommenderas i Sverige. Läs mer om nordiska näringsrekommendationer på Livsmedelsverkets hemsida. Här kan du också ta del av enkla kostråd som ökar hälsa och välbefinnande.

Nordiska råvaror kan kombineras på många olika sätt för en god och mer hälsosam kost. Forskning visar att en nordisk kost kan vara lika hälsosam för hjärtat som Medelhavskost! Läs mer om Lantmännens egen forskning Nordisk Kost.


Läs mer om andra områden under hälsa

Bra kolhydrater

Kolhydrater kan vara socker, stärkelse eller fiber. Kroppen hanterar olika sorters kolhydrater på olika sätt. Genom att äta långsamma kolhydrater med hög andel fiber kan man få ett mer stabilt...

Bra kolhydrater

Fibrer och fiberrik mat

Det finns olika typer av fibrer. Det som gäller för alla sorters fibrer är att de skapar mättnadskänsla, inte tas upp som energi och är bra för magen på olika sätt. I och med att de inte tas upp so...

Mer om fibrer och fiberrik mat

Fullkorn

Fullkorn är hela kärnor av spannmål som till exempel vete, havre, råg och korn. Det finns både som mjöl och hela kärnor som kan ingå i till exempel bröd och pasta. En hel kärna är svårare för kropp...

Mer om fullkorn

Proteinrik mat

Proteiner är viktiga för att kroppen ska fungera. Nästan allt som händer i kroppens celler är beroende av protein. Därför är det viktigt att välja proteiner som tillför de essentiella aminosyror so...

Mer om proteinrik mat

Gluten

Gluten är ett protein och finns i sädesslagen vete, råg och korn. Det är gluten i mjölet när man bakar som skapar degens struktur. Degen kan då behålla bubblor av till exempel koldioxid som bildas...

Mer om Gluten

Tarmhälsa

En stor del av immunförsvaret sitter i tarmen och 100 000 miljarder bakterier finns här. Hur din tarm mår kan påverka din hälsa. Kostfiber eller fiber är viktiga för att tarmarna ska fungera normal...

Mer om Tarmhälsa

Håll koll på ditt blodsocker

Vi diskuterar inte särskilt ofta kosthållning när vi träffar vår läkare. Ofta handlar det om vad vi ska undvika att äta om vi är allergiska eller överkänsliga. Men mat är en avgörande faktor för go...

Mer om blodsocker

Functional food

Functional food är en grupp livsmedel som kan konsumeras som vanlig föda, men som har dokumenterade hälsoeffekter. Därmed klassas inte produkter i form av piller eller pulver som functional foods....

Mer om Functional food

Fetter

Kroppen behöver fett, inte minst eftersom det är en väsentlig energikälla. Fett innehåller mer än dubbelt så mycket energi som kolhydrater och proteiner, vilket har spelat stor roll när vi inte haf...

Mer om fetter

Nordisk kost

Den nordiska kosten är baserad på råvaror och livsmedel som är typiska för de nordiska länderna och stämmer överens med de nordiska näringsrekommendationerna. En nordisk kost innehåller rikligt med...

Mer om Nordisk kost