Morgondagens mat

På Lantmännen utvecklar vi även morgondagens mat, något vi ser som en del av vårt ansvar från jord till bord. Med ett omfattande forsknings- och innovationsarbete och 25 000 bönder i ryggen kan vi tillsammans ta fram innovativa och hållbara livsmedel som skapar mervärde – idag och imorgon.

Konsumenternas behov förändras och förväntningarna på livsmedel och matproduktion ökar, och det vill Lantmännen kunna möta och överträffa. Därför gör Lantmännen årligen stora satsningar i nya metoder, tekniker, tjänster och produkter som säkerställer ett livskraftigt lantbruk och bidrar till morgondagens mat.

Redan idag optimerar vi spannmål och andra växter, provodlar framtidens grödor och tar fram Functional food. Här är några exempel på våra pågående forskningsprojekt.

Storsatsning på morgondagens havre

Havre är ett sädesslag med många hälsofördelar. Havre har ett bra proteinvärde, hög fettkvalitet och högt innehåll av betaglukan (ett lösligt fiber) som ger bevisad god effekt på tarmhälsa, kolesterol och blodsocker. Vårt svenska klimat och våra jordar är dessutom perfekta för att odla havre!

För Lantmännen är det viktigt att fortsätta utveckla havreodlingen i Sverige och därför är vi ett av företagen som deltar i forskningscentret ScanOats vid Lunds Universitet. Syftet med forskningen är att vidareutveckla hela havre-processen - från odling och växtförädling, till att öka näringsvärdet i befintliga produkter och att ta fram nya havrebaserade livsmedel. På sikt är målet att göra våra nya svenska havresorter till stora exportsuccéer!

Havrecentret, som är ett samarbetsprojekt mellan industrin och akademin, beviljades nyligen 100 miljoner kronor till vidare forskning.

– Med dessa nya forskningsresurser kan vi på ett hållbart sätt utveckla ännu bättre havresorter med specifika hälsoegenskaper, och som kan användas som prevention av hjärt-kärlsjukdomar och diabetes, säger Mats Larsson, forskningschef på Lantmännen.

Så vad blir nästa havreprodukt på butikshyllan? Under 2018 presenteras de första forskningsresultaten. Håll utkik!

Läs mer om hur vi bidrar med bra, hälsosam mat som är hållbart producerad. 

Broccolidryck som sänker blodsockernivåerna

Att broccoli är hälsosamt vet vi sedan länge, men nu har grönsaken visat sig ha ännu fler fördelar! Genom ett forskningsprojekt, som finansieras av Lantmännen, har forskare vid Lunds Universitet och Göteborgs Universitet lyckats identifiera en naturlig substans i broccoli som har en positiv effekt på patienter med diabetes typ 2. Det aktiva ämnet – en antioxidant som finns i broccolin – har visat sig kunna sänka blodsockernivåerna.

Resultaten från diabetesstudien, som pågick under tolv veckor, har publicerats i tidskriften Science Transnational Medicine. I studien ingick 100 patienter med diabetes, och resultatet visar att en viss antioxidant i broccoli kan motverka leverns förhöjda produktion av glukos – och därmed bli ett viktigt tillskott för diabetiker.

– Mycket talar för att det här kan bli ett värdefullt tillägg till existerande läkemedel, säger Anders Rosengren, docent vid Göteborgs Universitet.

Klimatsmart svamp - ny källa till protein

Lantmännen kan idag erbjuda flera alternativa proteinkällor, som bönor odlade på Öland och bönpasta med högre proteinhalt än vanlig pasta. Just nu utvecklar vi också en svamp med hög proteinhalt som kan fungera som ett gott grönt alternativ.

Den klimatsmarta svampen har beviljats närmare en halv miljon kronor i bidrag från Vinnova för att kunna vidareutvecklas. Och förhoppningsvis får vi se en färdig produkt i matbutiken om inte alltför lång tid!

Mer baljväxter!

Just nu undersöker Lantmännen möjligheten att använda frön från lupiner och rödklöver, en av Sveriges mest odlade baljväxter, som goda och hälsosamma livsmedelsingredienser.

Särskilt rödklöver sägs ha många hälsofördelar. De är rika på protein och fibrer, och kalorifattiga. Dessutom är fröna glutenfria och lätta att odla ekologiskt vilket möter en ökad efterfrågan på specialkost från konsumenter idag. Idag används rödklöver främst till foder, men också som kosttillskott.

Lantmännen fortsätter innovationsarbetet med att ta fram nya, spännande livsmedel från växtriket!

Go'a quinoa

Under det senaste året har svenska lantbrukare haft stora framgångar med sina quinoaodlingar, och odlingsarealerna för quinoa fortsätter att öka runtom i landet. Tidigare har grödan inte odlats i Sverige, men när efterfrågan på quinoa fortsatte att öka började man göra testförsök även här - med goda resultat.

Lantmännen jobbar nu aktivt för att säkra tillgången på det hälsosamma quionafröet, som är en källa till viktiga vitaminer, proteiner och kolhydrater. På sikt hoppas vi kunna erbjuda bara svenskodlad quinoa i våra produkter. Här kan du läsa mer om varför bra kolhydrater är viktigt för hälsan. 

Quinoa i müsli, som pasta, eller som bas i salladen? Lantmännen har flera goda produkter att välja mellan redan idag. Hitta din favorit!

Nya svenska grödor!

I Lantmännens specialgrödor-projektet är vi på jakt efter nya, svenska grödor! Amarant, linser, kikärtor, quinoa och specialkorn provodlas just nu i Sverige – med hopp om att grödorna ska finnas på den svenska tallriken inom kort!

Jakob Lindblad, projektledare på Lantmännen R&D, som är med och driver projektet är förväntansfull inför framtidens skördar.

– Om vi lyckas odla dessa – och fler – grödor i Sverige, kan vi minska matimporten och transporten, och bidra med de svenska mervärdena som jordbruket har. Det ska bli väldigt roligt att följa denna utveckling, säger Jakob Lindblad.

Skywalker - framtidens raps 

Lantmännens växtförädlare tittar just nu på anpassade rapsoljor med både bättre funktionalitet och ökat hälsomervärde. Rapssorten med arbetsnamnet Skywalker har en särskilt bra balans mellan de essentiella fettsyrorna omega-3 och omega-6, som bl.a. gör att kroppen lättare kan ta upp fettsyran omega-3, med fördelar för hjärna och hjärta som resultat!

– Skywalker kommer att odlas på en mindre areal och är klart intressant för kunder som vill ha en vegetabilisk olja med hälsoprofil anpassad till specialkoster och exempelvis barnmat, säger Elisabeth Gunnarsson, ansvarig för Lantmännens vårrapsförädling.

Förutom förbättringar av rapsoljan pågår också forskning runtom i världen, däribland Sverige, för att använda raps som mat. Rapsfrökaka har nämligen visats sig ha en mycket hög proteinhalt. Ett nytt, grönt tillskott till det svenska köket?

Växtförädling – en förutsättning för morgondagens mat

Här berättar Claes Johansson, Lantmännens hållbarhetschef, Alf Ceplitis, en av Lantmännens växtförädlare i Svalöv, och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht om växtförädlingens avgörande roll för att uppnå en mer hållbar matproduktion – nu och i framtiden.